De baas van Nederland

Niet alleen scholen, ook veel dagbestedingslocaties voor mensen met een verstandelijke handicap zijn momenteel gesloten. En dat is niet simpel voor deze doelgroep. 

Danny is 34 jaar en heeft het syndroom van Down. Hij woont op een woongroep in Malden, maar komt elk weekend logeren bij zijn ouders in Lent. Hier heeft Danny tot zijn vijfde jaar gewoond, en hier woont hij nu ook tijdelijk. Want als hij op de groep blijft, zal hij zijn familie wekenlang niet zien. Bezoek daar is te risicovol, de cliënten waarmee Danny samenwoont zijn erg kwetsbaar.

Voor Danny betekent de coronacrisis vooral dat de structuur weg is, wat veel onduidelijkheid geeft. In zijn Pictogenda is alles doorgestreept. Zijn verjaardag kon niet worden gevierd, een bezoek aan de Johan Cruijff ArenA is uitgesteld en de disco gaat niet door. Er moet telkens opnieuw worden uitgelegd waarom hij niet mag werken bij lunchcafé Meneer Vos. Met zijn vader is Danny langs het pand gereden, zodat hij kon zien dat alles donker is, dat hielp Danny het beter te begrijpen. Wat hij het meeste mist? “Rob,” aldus Danny. Dat is een begeleider die eigenlijk Bob heet, maar dat is moeilijk uit te spreken.

Op 20 mei staat er een groot vraagteken in de agenda van Danny. “Dan gaat de baas van Nederland weer praten.” En dan weet Danny of hij eindelijk weer mag gaan werken.

Danny met zijn lege Pictogenda
Beeld: Danny met zijn lege Pictogenda.