Hoe print ik eigen picto- en fotostickers?

Bekijk in de video hoe je:

 • via www.Pictoselector.eu de Picto-selector (kosteloos) kunt downloaden en installeren;
 • met het programma je eigen pictobladen kunt maken;
 • jouw eigengemaakte pictobladen netjes kunt uitprinten.

Extra uitleg

Om duurzaam, zonder verspilling je pictogrammen of foto’s precies recht op de stickers te printen de volgende extra tips:

 1. Kies in Picto-selector bij de opmaak van je pictobladen het sjabloon “Pictogenda stickers 2018” als je een nieuwe set gekocht hebt. Als je nog een oude set pictogramstickers hebt liggen moet je misschien het andere sjabloon gebruiken (=Pictogenda Stickers Oud). Bij de oude moet je goed kijken wat boven is. Zet daar een puntje op het blad.
 2. Kijk voorafgaand bij de printer of de schuifjes die het papier en in dit geval de stickervellen aan weerszijden begeleiden maximaal aangeschoven zijn zodat alle vellen precies op dezelfde positie de printer in gaan.
 3. Kijk even goed hoe je printer heet, dat heb je nodig. Zorg ervoor bij de printopdracht van elk blad, dat je bij het afdrukvoorbeeld van je stickerblad je eigen printer selecteert bij de Afdrukinstellingen.
 4. Druk niet meteen een heel pictogrammenblad af maar bijvoorbeeld alleen een blad met 3 stickers. Daaraan kun je al genoeg aflezen! Gebruik hiervoor eerst het rasterpapier achter in de blancostickerset om te checken of de pictogrammen goed staan bij het afdrukken.
  Als je die niet meer hebt kun je het rasterpapier ook hier downloaden: 
  Download raster voor testprint op blanco stickervellen
 5. Staan je pictogrammen niet precies op de stickers of raster, meet dan hoeveel millimeter ze opgeschoven moeten worden naar rechts (+) of naar links (-), naar beneden (+) of naar boven (-) en stel dit bij de volgende afdruk, bij het afdrukvoorbeeld, bij de knop afdrukverschuiving in. Staat alleen het eerste pictogram goed en de rest niet, dan kan het zijn dat je vergeten bent je printer te selecteren, zie punt 3.
 6. Om nog minder te verspillen en zeker te weten dat het goed gaat nog een laatste tip: Zet in Picto-selector bij elke test maar één afbeelding op het blad. Zet op het eerste blad alleen op de eerste positie links boven een pictogram, op het tweede pictoblad een pictogram op de tweede positie. Op het derde blad een pictogram op de derde positie etc. Gebruik als pictogram de lege klok of de televisie. Dan is de rand van het pictogram mooi zwart zodat je de positie van je afdruk ten opzichte van de sticker precies ziet. Zo kosten deze pogingen niet veel inkt omdat dit pictogram van binnen veel wit heeft. Een lege posite maak je door bij het pictoblad in de balk op het rode rasterraam/lege ruimte te drukken.