Luuk (8 jaar, cerebrale parese) test de Pictogenda

Recensie uit BOSK Magazine, nr. 2, december 2017, www.bosk.nl 

Getest: de Pictogenda 

De Pictogenda is gemaakt voor kinderen en volwassen die baat hebben bij visuele ondersteuning van dagelijkse activiteiten. Het is meer een hulpmiddel dan een agenda. Marike Willems testte de agenda samen met haar zoon Luuk (8 jaar, CP).

Luuk had onlangs bij therapie op school zelf aangegeven dat hij graag met een kalender wilde werken, zodat hij zelf kan zien wanneer papa en mama jarig zijn. Op een vrije woensdagmiddag zijn we er even rustig voor gaan zitten.

Als eerste natuurlijk zelf zijn naam ingevuld op het eerste vel. Omdat de Pictogenda bedoeld was voor 2018, was het nu nog niet mogelijk de agenda volledig te testen, maar wat wel al kon, en wat heel leuk was, was het invullen van het weekschema. Samen de juiste picto’s kiezen voor de schooldagen, voor de dagen dat hij met de taxi naar school gaat, ingevuld wanneer papa of mama hem brengt of haalt. Maar natuurlijk ook wanneer hij zwemles heeft en tennisles! En wanneer we frietjes eten!

Het werkt heel overzichtelijk, alle picto’s staan op losse stickervellen achterin de agenda, inclusief een overzicht van wat waar staat. Naast deze (selectie van) picto’s zijn er nog veel meer picto’s online beschikbaar, die je zelf kunt printen. Ook het smiley stickervel dat erbij zit is leuk, daarmee heeft Luuk zijn leukste wekelijkse activiteiten aangegeven.

Op naar 2018, zodat we écht aan de slag kunnen hiermee, en de agenda hem helpt in het zelf meer inzichtelijk hebben ‘wat en  wanneer’. En misschien voor Luuk nog wel het meest belangrijke, zelf kunnen zien wanneer papa voor zijn werk weg moet met het vliegtuig, en dan vooral wanneer papa weer thuiskomt!

Luuk met de Pictogenda