De baas van Nederland

Niet alleen scholen, ook veel dagbestedingslocaties voor mensen met een verstandelijke handicap zijn momenteel gesloten. En dat is niet simpel voor deze doelgroep.  

Danny is 34 jaar en heeft het syndroom van Down. Hij woont op een woongroep in Malden, maar komt elk weekend logeren bij zijn ouders in Lent. Hier heeft Danny tot zijn vijfde jaar gewoond, en hier woont hij nu ook tijdelijk. Want als hij op de groep blijft, zal hij zijn familie wekenlang niet zien. Bezoek daar is te risicovol, de cliënten waarmee Danny samenwoont zijn erg kwetsbaar.

Lees verder

Pictogenda en Pictogenda Kalender: verbeterd en opgefrist

We hebben de indeling van de Pictogenda duidelijker gemaakt en aan de hand van jullie tips de Pictogenda en Pictogenda Kalender verbeterd. Ook hebben we de pictogrammen opgefrist.  

Heb je een abonnement? Dan heb je de Pictogenda of Pictogenda Kalender al via de post ontvangen. Heb je nog geen abonnement? Je kunt de Pictogenda of Pictogenda Kalender nu bestellen, los of met een abonnement via onze webshop

Lees verder

Tips van Martina

Op zoek naar tips en inspiratie voor het gebruik van de Pictogenda en Pictogenda Kalender? De bedenker en auteur van de Pictogenda, Martina Tittse-Linsen, geeft enkele tips en uitleg over het gebruik van de Pictogenda en Pictogenda Kalender in enkele video's.

Bekijk de tips

Pictogrammen in apotheek ondersteunen medicijngebruik

Onlangs won een apotheker in het Belgische Schaarbeek een prijs met een initiatief om patiënten met taal- en communicatieproblemen te ondersteunen met pictogrammen. 

In Nederland maken veel apothekers ook van pictogrammen gebruik via ‘baliekaarten’. Hiermee verduidelijken ze de werking en het gebruik van medicijnen.

Lees verder

Pictogrammen wijzen mensen met dementie de weg

Een route met pictogrammen die mensen met beginnende dementie een veilige weg wijst naar de supermarkt en terug naar het inloopcentrum. In Amsterdam-Zuid is het effect hiervan voldoende aangetoond en inloophuis Odense krijgt nu een definitieve route, waarbij de pictogrammen van winkelwagens en het logo van het zorgcentrum zijn ingebakken in speciale tegels. Buurtbewoners zijn enthousiast over hun ‘dementievriendelijke wijk’.

Inloopcentrum voor beginnende dementie het Odensehuis in Amsterdam-Zuid maakt al lange tijd gebruik van pictogrammen voor mensen met beginnende dementie. Eén van de bestuursleden van het centrum leek het een goed plan de pictogrammen ook in de buurt te gaan gebruiken.

Lees verder

Martijn van der Kooij, Pictoselector:

‘Bij communicatie moet geen blokkade zijn’

Pictogenda en Pictoselector werken al jaren samen. Onze gezamelijke missie? Ondersteuning bieden aan mensen die beelden makkelijker verwerken dan gesproken of geschreven taal. Pictogenda biedt met een beeldagenda en wandkalender voorzien van pictogramstickers structuur, overzicht en een handreiking in de communicatie. En via Pictoselector.eu kan iedereen zijn of haar voorraad pictogramstickers aanvullen, of herkenbare fotostickers maken.

Veel Pictogenda-gebruikers kennen de site Pictoselector, maar de maker daarvan nog niet. Hoog tijd dus voor een video-interview met de bevlogen eigenaar /ontwikkelaar, Martijn van der Kooij.

Bekijk het interview

Hoe werkt de Picto-selector?

Wanneer je graag je eigen pictogram-bladen wilt printen, maak je waarschijnlijk gebruik van de Picto-selector.

Met dit handige programma kun je misschien wel meer dan je denkt. Er worden regelmatig nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Heb jij behoefte aan tips & tricks over hoe je de Picto-selector het best kunt gebruiken? Bekijk dan de instructievideo in de Pictogenda Club.

Naar de video

Luuk (8 jaar, cerebrale parese) test de Pictogenda

In het decembernummer 2017 van BOSK-Magazine verscheen een recensie over de Pictogenda. Marike Willems testte de agenda samen met haar zoon Luuk.

Luuk had onlangs bij therapie op school zelf aangegeven dat hij graag met een kalender wilde werken, zodat hij zelf kan zien wanneer papa en mama jarig zijn. Op een vrije woensdagmiddag zijn we er even rustig voor gaan zitten.

Lees verder

Afdrukken van eigen stickers nu nog makkelijker!

Niets is leuker dan je Pictogenda of Pictogenda Kalender persoonlijk te maken, met eigen fotostickers of pictogramstickers.

Heb je hiermee al geëxperimenteerd, of zou je dit graag willen? Lees dan snel verder. Met een nieuwe update en een instructievideo die er binnenkort aankomt, wordt het afdrukken van jouw persoonlijke stickers een fluitje van een cent.

Lees verder

Pictogenda helpt leerlingen aan tijdsbesef

Fijn te weten wat er gaat gebeuren

In Zorg Primair van november 2017, vakblad voor leerkrachten in het primair en speciaal onderwijs, verscheen dit artikel over de Pictogenda en de Pictogenda Kalender.

Lees verder

Blog over de Pictogenda

Moeder Jeannet en dochter Janna testten voor Lotje&co (een tijdschrift voor gezinnen met een zorgintensief kind) de Pictogenda en hebben in zes wekelijkse blogs hun ervaringen beschreven.

"Mijn laatste blog alweer! En om meteen maar naar de conclusie vooruit te snellen: ik wil de Pictogenda niet meer missen. Ook al is het niet eenvoudig om de agenda echt onderdeel te maken van ons dagelijks leven. Hij is leuk, ik hou van plaatjes en mijn dochter is een agenda met plaatjes steeds leuker gaan vinden."

  • Benieuwd naar de laatste aflevering? Lees hier verder.
  • Lees hier aflevering 5 terug.
  • Lees hier aflevering 4 terug.
  • Lees hier aflevering 3 terug.
  • Lees hier aflevering 2 terug.
  • Lees hier aflevering 1 terug.

Uit de Per Saldo nieuwsbrief (voor mensen met een PGB)

‘Pictogenda stimuleert eigen regie’

Bent u nog op zoek naar een mooi en praktisch cadeau voor de decembermaand? Yolanda Derksen, pgb-houder en eigenaar van zorgbedrijf Hart van Velp, is enthousiast over de Pictogenda en de Pictogenda Kalender.

Dit zijn een jaaragenda en jaarkalender met pictogramstickers. Begeleiders plakken samen met degene voor wie de Pictogenda of -kalender bedoeld is, afspraken en activiteiten in. En gebruikers zien zelf wat de dag brengt.

Lees verder

Dag van de Mantelzorg – Mantelzorger Nieske Wiltink wint Rituals-verwenpakket

‘Mijn gezin gaat superleuk met Hanneke om’

Achter onze ‘Pictogenda Club’ met gebruikers van een Pictogenda staan vele betrokken mantelzorgers. Nieske Wiltink is één van hen. Zij is mantelzorger voor haar gehandicapte zus Hanneke. Lees hier haar mooie verhaal, dat we belonen met een Rituals verwenpakket. Wil jij ook graag een verhaal delen over iemand uit onze Pictogenda Club? Mail ons via mijnverhaal@pictogenda.nl. De mooiste verhalen publiceren we via onze site met een link op Facebook. De inzenders van wie wij verhalen publiceren ontvangen een leuke attentie.

Lees verder

Winnaars Pictogenda Down+Up

Wat een mooie en leuke reacties hebben wij gekregen op de winactie uit de Down+Up! Daar zat ook onderstaande mail bij van juf Lisanne Voort van basisschool Eltheto uit Vriezenveen:

"In mijn groep 7 zit Nathan. Nathan heeft het syndroom van Down. Omdat hij al vanaf groep 1 bij ons op school zit en omdat dit enorm goed gaat zou hij wat mij betreft een Pictogenda moeten winnen. Nathan gaat 3 keer per week anderhalf uur naar zijn persoonlijke begeleidster en de rest van de week doet hij GEWOON MEE met ons in de klas. De kinderen zijn heel gek met hem en ik ook. Hoe leuk is het dat Nathan gewoon meedoet met de rest van de kinderen. Voor hem is het een meerwaarde, maar voor de klas ook!"

Lees verder

‘De Pictogenda gaat overal mee naar toe’

Aline gebruikt de Pictogenda voor haar dochter Tess

De PGB-begeleidster van Tess (9 jaar) won twee jaar geleden een Pictogenda Kalender, die Tess in gebruik mocht nemen. Moeder Aline zag het positieve effect van de wandkalender met pictogramstickers op haar dochter en bestelde de Pictogenda het jaar erna. ‘Een eigen agenda met pictogrammen werkt supergoed voor haar. We zijn geneigd om onze kinderen te overladen met gesproken woorden, terwijl ze hierdoor overprikkeld raken.’

Lees verder

Nieuwe Pictogenda: verbeterd en opgefrist

We hebben de Pictogenda persoonlijker gemaakt en aan de hand van jullie tips verbeterd. Ook hebben we het design opgefrist.  

Heb je een abonnement? Dan krijg je de Pictogenda automatisch thuisgestuurd.
Nog geen abonnement? Je kunt de Pictogenda nu bestellen, los of in abonnementvorm. 

Wat kun je van de nieuwe Pictogenda verwachten? 

Lees verder

Ontroerend weerzien met Jan, allereerste ‘Pictogenda-gebruiker’

Een bijzondere en ontroerende ontmoeting.

Logopedist en auteur van de Pictogenda Martina Tittse-Linsen overhandigt de eerste Pictogenda 2018 aan haar voormalige cliënt Jan, voor wie ze de Pictogenda ooit heeft bedacht. Via tekeningen begrepen Martina en Jan elkaar tijdens de logopedie beter en de agenda zorgde bij Jan al snel voor tijdsbesef en meer zelfstandigheid. Jan en Martina genieten van hun reünie.

Lees verder