Pictogrammen in apotheek ondersteunen medicijngebruik

Onlangs won een apotheker in het Belgische Schaarbeek een prijs met een initiatief om patiënten met taal- en communicatieproblemen te ondersteunen met pictogrammen. In Nederland maken veel apothekers ook van pictogrammen gebruik via ‘baliekaarten’. Hiermee verduidelijken ze de werking en het gebruik van medicijnen.

pictogrammen

De apotheek van Valérie Lacour in Schaarbeek ligt vlakbij de praktijk van een Chinese arts die een Chinese clientèle heeft die vaak aansluitend de apotheek van Lacour bezoekt. Een groot deel van deze mensen blijkt alleen Chinees te spreken. Bovendien staan in de buurt van de apotheek twee scholen voor mensen met een gehoorbeperking en ook met deze doelgroep is het soms lastig communiceren. Pictogrammen bleken de oplossing.oplossen in water

Duidelijk maken
Een Canadese student die stage kwam lopen bij Lacour ontwierp op haar verzoek vier boekjes met pictogrammen. Deze zijn zo ontworpen dat de patiënt ze ook kan gebruiken om klachten duidelijk te maken of om na te gaan of de informatie wel goed is overgekomen. Door een doosje medicijnen op een schema te leggen met een kalender en een klok, weet de patiënt bovendien precies wanneer de pillen moeten worden ingenomen.

Pictogrammenboek
Lacour won met haar initiatief een prijs. “De reacties daarna waren overweldigend,” vertelt apothekersassistent Sophie Etienne. “Allerlei media kwamen bij ons langs. Ook vanuit huisartsen, andere apothekers en taalscholen kregen we reacties.” De apotheek werkt inmiddels samen met de beroepsvereniging van apothekers in Brussel (UPB-AVB) om een pictogrammenboek te ontwikkelen dat in alle Brusselse apotheken gebruikt kan worden.

Ook in Nederlandvermindert reactievermogen

Ook in Nederlandse apotheken wordt gebruik gemaakt van pictogrammen om de voorlichting over medicijnen te ondersteunen als dat nodig is. Op www.apo.nl/iconen staan op initiatief van de Nederlandse koepelorganisatie voor apothekers KNMP honderd pictogrammen over de werking, het gebruik, of waarschuwing van medicatie. Bij een aantal pictogrammen is ook een video opgenomen die de betekenis uitlegt, mede met hulp van een gebarentolk.

Baliemat

De Nederlandse apothekerskoepel heeft ‘baliematten’ laten ontwikkelen, een placemat met pictogrammen die op de balie ligt. Zo hebben medewerkers in de apotheek altijd pictogrammen binnen handbereik om informatie te geven over goed en tijdig gebruik van medicijnen. De pictogrammen staan sinds een jaar ook op de schriftelijke informatie.

Print van pictogrammen
Volgens de KNMP is 70 procent van de apothekers bekend met de materialen. Het loont in ieder geval de moeite om er in de apotheek naar te vragen, of om de pictogrammen op de site www.apo.nl/iconen te printen als dat meerwaarde heeft voor een bezoek aan de huisarts of apotheek.